Energia-avustus 2020-23

Energia-avustukset on tarkoitettu asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin vuosina 2020–2022. Energia-avustuksia voivat hakea asuinrakennuksen omistavat henkilöasiakkaat ja yhteisöt (taloyhtiöt ja ns. ARA-yhteisöt). Tämä ohje koskee vain henkilöasiakkaita.

Lisätietoja

Olennainen osa prosessia on sertifioidun energiatodistuksen laatijan suorittamat laskelmat ennen hanketta, toimenpidesuunnitelman tarkistus ja energiatodistuksen laatiminen korjaushankkeen jälkeen.

Lämmitysjärjestelmän vaihtoa harkitsevan kannattaa ensin vertailla lämmitystapojen vertailulaskurilla eri vaihtoehtoja. Huom: energia-avustuksen mahdollisuutta mietittäessä on otettava huomioon, että oheinen laskuri arvioi vain kulutusta ja kustannuksia, mutta energiatodistuksen E-luvun laskennassa tulee sitten mukaan muitakin asioita; vaikuttavimpana energiamuotokertoimet:

sähkö 1.2, fossiilinen (öljy) 1.0, uusiutuva (puu, pelletti) 0.5, kaukolämpö 0.5 

ÖLJYLÄMMITYKSEN KORVAAMINEN

Ympärivuotisessa asuinkäytössä olevien pientalojen omistajille on tarjolla valtionavustusta öljylämmitysjärjestelmän poistamiseen ja öljylämmitysjärjestelmän korvaamiseen muilla lämmitysmuodoilla. Avustuksen määrä on aina joko 2 500 euroa tai 4 000 euroa:

  • 4 000 euroa, kun öljylämmityksestä siirrytään kaukolämpöön, maalämpöpumppuun tai ilma-vesilämpöpumppuun
  • 2 500 euroa, kun siirrytään muihin lämmitysjärjestelmiin
HUOM: Öljylämmityksen vaihdosta saatavaa avustusta ei voi yhdistää varsinaiseen Energia-avustukseen. Jos siis olet öljylämmittäjä ja harkitset energiaremonttia, niin joudut valitsemaan joko a) energia-avustuksen tai b) öljylämmityksen korvausavustuksen. Öljylämmityksen korvausvaihtoehdossa (b) ei tarvita energiatodistuksia eikä muita energiankulutuksen selvityksiä, joten se on yksinkertaisempi ja suositeltavampi.